ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΜΟΥ...ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΡΩΤΑΣ ...ΜΕΓΑΑΑΑΛΟΣ...
Από τότε που ξεκίνησα να δουλεύω με το υγρό προζύμι...άλλαξαν πολλά.
Ο χρόνος ενασχόλησής μου με αυτό αρχικά...τα καλούδια που σκαρφίζομαι κάθε φορά που το βλέπω...η μυρωδιά και η γεύση των ψωμιών μου...
τα θέλω των γιών μου...χαχαχαχχα...
Λοιπόν ένα έχω να δηλώσω...
ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΟΖΥΜΙ...
Θα έχετε ένα παντοτινό φιλαράκι στο ψυγείο σας...φο-βε-ρά ανθεκτικό...trust me...που το μόνο που θα απαιτεί το έρμο...χιχιχιχι...θα είναι να το ταϊζετε...αλεύρι και νερό...
THAT IS ALL ABOUT IT.
Σε άλλη μου ανάρτηση θα εξηγήσω αναλυτικά το τι και το πώς, διότι έκανα αρκετή έρευνα στο internet και σε βιβλιογραφία σχετική προκειμένου να κατανοήσω την όλη διαδικασία.
Εδώ απλά θα καταθέσω την κλασσική συνταγή-αναλογία-διαδικασία που ακολουθώ κάθε 2-3 ημέρες περίπου που φτιάχνω το ψωμί μας...(ΔΕΝ αγοράζω ψωμί τα τελευταία 3 χρόνια).
ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ
Σε μια λεκάνη (που έχει καπάκι και χωράει σε ράφι του ψυγείου σας...)
βάζω 3 υλικά...ΑΛΕΥΡΙ(όοοοο,τι θέλετε) / ΝΕΡΟ / ΠΡΟΖΥΜΙ
με την εξής αναλογία:
1-ΠΡΟΖΥΜΙ
2-ΝΕΡΟ
3-ΑΛΕΥΡΙ
Αυτό βέβαια το προσαρμόζετε στις ανάγκες σας κάθε φορά.
Εγώ ας πούμε πολλαπλασιάζω επί 2 διότι αυτή η ποσότητα ψωμιού που θα παραχθεί αρκεί να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς μου για περίπου 2 ημέρες.
Οπότε βάζω αντίστοιχα 2 κούπες(τσαγιού) ΠΡΟΖΥΜΙ / 4 κούπες ΝΕΡΟ / και 6 κούπες ΑΛΕΥΡΙ.
Ανακατεύω με το κουτάλι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου και αφήνω κατά μέρος για μισή ώρα. Στο εντωμεταξύ, ταϊζω το προζύμι μου για την επόμενη φορά...αλλά αυτό θα το αναλύσω όπως είπα σε άλλη ανάρτηση.
Μετά από μισή ώρα βάζω 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και πολύ λίγο ελαιόλαδο...ραντίζοντας...τρόπον τινά.
Αυτό ήταν.
Αφού ανακατεψοδιπλώσω(ας μου επιτραπεί ο όρος)διότι το ζυμάρι έχει αποκτήσει σώμα μετά το μισάωρο, σκεπάζω με το καπάκι τη λεκάνη και βάζω στο ψυγείο.
Εκεί θα μείνει ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟ για περίπου 1,5 ημέρα. OH YES INDEED...Κι έτσι θα γίνει αργά-αργά η ζύμωση και θα έρθουν στην επιφάνεια όοοοοοολες οι καταπληκτικές μυρωδιές των ζυμομυκήτων που κατά τη διάρκεια της 1,5 ημέρας κάναν πάρτυ μέσα στη λεκάνη..χεεχχεεχ.... Επίσης το χρώμα της κόρας θα χρυσαφίσει κατά το ψήσιμο και η γεύση θα είναι ΑΠΛΑ αξεπέραστη...
Περνάει λοιπόν το χρονικό διάστημα των 1-2 ημερών, το βγάζω από το ψυγείο και το αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία χώρου περίπου 1 ώρα. Μετά το αδειάζω σε αλευρωμένη επιφάνεια, διπλώνω-ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΩ, και σχηματίζω το/τα καρβέλι/ια μου.
Στο εντωμεταξύ προθερμαίνω το φούρνο στους 250^ αντιστάσεις (βάζοντας μέσα και μια οποιαδήποτε γάστρα με καπάκι έχετε)και αφήνω το σχηματισμένο ζυμάρι μου να δώσει κι άλλο όγκο περιμένοντας ταυτόχρονα να ετοιμαστεί και ο φούρνος.
Στη συνέχεια...τοποθετώ το/τα ψωμί/ά μου στη γάστρα και ψήνω για 30' με καπάκι.
Στα 30' αφαιρώ το καπάκι, χαμηλώνω στους 225^ και ψήνω για ακόμη 20'-25' λεπτά. ΞΕΦΟΥΡΝΙΖΩ, ΑΦΗΝΩ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ-ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΓΙΑ 2-3 ΩΡΕΣ ΚΑΙ.....ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΩΜΙ...ever.
useful tips
- καλό είναι να έχετε μια σπάτουλα ζυμαριών που βοηθάει στο ανακατοδίπλωμα
- το χαρτί ψησίματος βοηθάει πολύ και στην τοποθέτηση από πάγκο σε καυτή γάστρα και στο να διατηρούν τη φόρμα τους τα καρβέλια
- μια σχάρα επίσης καλό είναι να υπάρχει για το κρύωμα μετά το ψήσιμο.
ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ...
η συνταγή-διαδικασία που παραθέτω εδώ και σε όλες τις αναρτήσεις μου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δικές μου εμπνεύσεις αποκλειστικά. Εννοοώ, πως η κάθε πληροφορία που δεχόμαστε επεξεργάζεται διαφορετικά από τον καθένα μας. Έτσι γίνεται και με τις συνταγές μου. Εγώ προσωπικά, ψάχνω, ρωτάω, βλέπω, συλλέγω, ερευνώ...και στη συνέχεια δημιουργώ...βάζοντας ή αφαιρώντας ανάλογα με τον τρόπο που σκέφτομαι και γεύομαι ...
ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ ...
ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΩ ούτε μαγείρισσα super..., ούτε τίποτα...ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΑΑΑΑΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΑΥΤΟ ΤΟ μμμμμμμμμμμμμ.....τέλειο..... από τα παιδιά μου και τους δικούς μου ανθρώπους...
Ελπίζω να έγινα σαφής..
ΚΑΛΑ ΖΥΜΩΜΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ!!!


Φαινεται τελειο θα το δοκιμασω.Ευχαριστω!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχομαι η δοκιμη σου να στεφθει με απολυτη επιτυχια!!! ΘΑ ΧΑΡΩ ΠΟΛΥ!
Διαγραφή